Vším, co děláme, posouváme svět k lepším zítřkům.

Kontaktujte nás

Kontaktujte nás

Infolinka
mobil: +420 601 162 848
e-mail: info@nadkov.cz

Kontakty

PŘÍPADOVÁ STUDIE společnosti NADKOV s.r.o.

„Vším, co děláme, posouváme svět k lepším zítřkům.“

První firemní krůčky

Firma, která vznikla v roce 2015 se soustředí na využití moderních technologií při vývoji vlastních strojírenských produktů pod značkou NADKOV. V současné době se firma věnuje hlavně projektu vývoje, konstrukci, výrobě a prodeji špalíčkovačů AXER. Tyto stroje mění odpadní dřevo na plnohodnotné ekologické palivo.

Na jaře 2017 oslovili dva mladí strojaři Pavel Kučera a Lukáš Holý TECHNOLOGICKÉ CENTRUM Hradec Králové (dále TC HK), se svou začínající firmou s produktem AXER, s prosbou o pomoc při dalším rozvoji podnikatelské činnosti.  Před touto schůzkou se podnikatelé věnovali vývoji prvního stroje. Strojaři měli hodně věcí již připravených – technické výkresy, portfolio dodavatelů, které chtějí oslovit, veškeré podklady byly v nebývalé kvalitě, produkt hotový a věnovali se pouze dokončení vývoje a finalizaci. 

Kontakt na TC HK si našli na webu a začali se scházet zhruba každých 14 dní. Definovali si hlavní problémy – obchod, řízení, strategii firmy, marketing (dle definice programu CzechStarter, který implementuje agentura CzechInvest). V rámci služeb TC HK došlo k využití konzultačních služeb s odborníky na oblast právních aspektů a obchodu. Vytvořili základ podnikatelského záměru, zpracovali prezentaci, kterou využili při představení své firmy před inkubační komisí TC HK. Byli úspěšní a následně získali specifické poradenské služby v hodnotě 20 tisíc korun, které využili na zpracovaní marketingových a obchodních materiálů. V následujícím období došlo k intenzivnímu rozvoji obchodní propagace (včetně promo videa, redesignu loga), spolupráci s grafikem a průmyslovým designerem, jenž se aktivně podílel na výsledné podobě strojů. Společnost NADKOV se zároveň zapojila do různých soutěží pro začínající podnikatele, které slouží k otestování podnikatelského záměru před odbornou veřejností, a propagaci produktu a firmy.

Rozvojové aktivity společnosti

V rámci dotačních možností společnost NADKOV úspěšně čerpala z Operačního programu podnikání inovace a konkurenceschopnost (OP PIK) v rámci programu Inovace - Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví. Firma má registrovaný průmyslový vzor pro Českou republiku a ochrannou známku pro Evropský trh. Dále v rámci OP PIK získala společnost podporu v rámci programu Inovační vouchery, což jí umožnilo získat certifikaci na stroje a mít tak výhodu oproti konkurenčním firmám. Ve zkušebně se během 80 hodin otestovala primárně bezpečnost stroje.


Mladí strojaři uspěli v aktivitě CzechStarter, kterou vyhlašuje Agentura CzechInvest v rámci Projektu Podpora startupů. V rámci programu mohou využít služeb mentorů a poradců v celkové hodnotě až 800 tis. korun. Nyní spolupracují se dvěma mentory (Jiří Štěpán a Pavel Habarta), kteří jim poskytují cenné rady v oblasti technologií, obchodní strategie a marketingu. V rámci CzechStarteru se účastnili SPEED Datingu v Brně, kde měli možnost komunikovat s 20 mentory a načerpat tak zkušenosti a doporučení pro rozvoj svých podnikatelských aktivit.


Regionální pobočka CzechInvestu v Hradci Králové aktivně podporuje start-up při jeho podnikání. Nejprve poskytla konzultace k možnosti rozvoje společnosti, které byly doplněny informací od Agentury pro podnikání a inovace týkající se dotačních příležitostí. Průběžně dochází k prohlubování spolupráce při hledání vhodných subjektů zabývajících se zpracováním dřeva, dodavatelů a distributorů lesní techniky. V listopadu 2017 došlo k zprostředkování schůzky se specialistou na oblast přesné strojírenské výroby a byl konzultován projekt sociálního podnikání.

Jak to vidí zakladatelé společnosti NADKOV

„Jako zásadní, při spolupráci s TC HK, vidím možnost získání relevantních kontaktů, orientaci na start-upové scéně a možnost praktického ověření našeho podnikatelského záměru. V začátcích našeho podnikání jsme museli překonat spoustu problémů, jejichž řešením se náš projekt úspěšně rozvíjí. Ostatním začínajícím podnikatelům bychom doporučili, aby si nedávali jako primární cíl vydělat rychle peníze, ale spíše se soustředili na vytvoření komplexního a sehraného týmu odborníků, kteří se podnikání budou věnovat na plný úvazek. Úvod našeho podnikání vhodně podpořil program CzechStarter, díky kterému máme možnost využití dalších odborných konzultací a zkušeností, které nás rychle posouvají v našem podnikání. V budoucnu bychom se chtěli věnovat podpoře propagace formou účasti na výstavách specializovaných na zemědělskou a lesnickou techniku (aktuálně míříme na TECHAGRO Brno 2018) a zajištění výrobního zázemí (zrekonstruování výrobních prostor a vybudování vývojového centra pro implementaci nových technologií). V následujících letech bychom se rádi ucházeli o vstup strategického investora a orientovali se i na zahraniční trhy, například s možností využití programů pro začínající podnikatele Agentury CzechInvest, kde zvažujeme účast v Gold fázi programu CzechStarter. Budeme spokojeni, pokud se naše produkty budou designově i funkčně líbit koncovým zákazníkům, jako je tomu v současné době. Rádi bychom nabízeli modulární řešení produktů i služeb a byli přínosem pro širší okolí našeho projektu.“                  

Pavel Kučera, NADKOV

Pohled mentora a Agentury CzechInvest

„Nadkov oslovil TC HK na začátku roku 2017. V pozici mentora TC HK jsme se zaměřili na přípravu podnikatelského záměru a prezentace pro investora, která byla použita pro vstup do inkubačního režimu TC HK  a do programu CzechStarter. Nadkov uspěl v obou dvou případech a mohu říci, že urazil velký kus cesty směrem k realizaci svého podnikatelského záměru. Z pohledu mentorské podpory vidím jako zásadní, že TC HK může drobné začínající lokální firmě z České Čermné pomoci s rozvojem podnikatelských záměrů, přičemž fi rma zůstává věrná své původní lokalitě a následně může pomáhat při rozvoji Královéhradeckého kraje.“ 

Jiří Štěpán, mentor projektu a startup manažer TC HK


„Nadkov s.r.o. je čtvrtou start-up firmou, kterou mentoruji v rámci projektů CzechInvestu  jako je CzechStarter. S vlastníky řešíme obchod a monetizaci jejich produktu, nastavení obchodního modelu pro jednotlivé produkty, financování formou rizikového kapitálu a v neposlední řadě a ve spolupráci s dalším mentorem Jiřím Štěpánem i marketing firmy. Jsme na začátku. Po půl roce mentoringu bych rád viděl nastavené procesy, výbornou prezentaci produktů s účastí na vybraných veletrzích a první zákazníky ve vybraných segmentech. Možná se podaří získat i další, v pořadí druhou, externí investici.“

Pavel Habarta, mentor projektu


Agentura CzechInvest podporuje start-upy prostřednictvím 4 projektů CzechStarter, CzechAccelerator, CzechDemo a CzechMatch. Firmy mohou rozvíjet své podnikání prostřednictvím hodin mentoringu a poradenství, nebo se účastnit start-upových akcí jako TechCrunch Disrupt či Slush a setkání s investory v zahraničí.

Zakladatelé a jejich funkce

Pavel Kučera (strojař, jednatel firmy, vývoj strojů)
Ing. Lukáš Holý (strojař, jednatel firmy, zajištění výroby v KOO)
Milena Kučerová (strojař, finance)
Patrik Barcar (testování strojů)
Pavel Havelka (obchod)

 

Soubor ke stažení: PŘÍPADOVÁ STUDIE společnosti NADKOV s.r.o. (2,6 MB, PDF)

Mohlo by Vás dále zajímat